Penis Kırılması

Penis Kırılması
Penisin sert halde iken ani bir darbe, baskı ya da çarpma ya maruz kalması sonucu ortaya çıkan bir durumdur.  Genelde mastürbasyon esnasında anormal bükülme, ereksiyonu sonlandırmak için penisin bükülmesi, at tepmesi gibi durumlarda daha çok görülür.  Penis kırılması ile idrar yolu yaralanmaları arasında doğru bir orantı vardır. İşeme zorluğu, idrar yolundan kan gelmesi veya hastanın idrar yapamaması durumlarında penis ucundan ilaç verilerek film çekilir.  Böylece bir yaralanma ve ya kırılma var ise
o bölgedeki tanı net olarak konulabiliyor.  Penis kırığı tedavi edilmez ise, peniste şekil bozukluğu, ağrılı sertleşme, cinsel ilişkide zorluk, iktidarsızlık, idrar yolunda bölgesel genişleme, kanama bölgesinde peyroni hastalığı (penis eğriliği) adı verilen sert şişikler oluşabiliyor.
Penis kırılması erkeğin cinsel yaşamını önemli ölçüde olumsuz etkileyebilmektedir. Bunun olmaması için alınması gereken tedbirleri almak çok önemlidir. Araştırmalar penis kırılmalarının daha çok cinsel ilişki esnasında penisin vajinadan kayıp sert vücut dokusuna isabet etmesi ile meydana geldiğini göstermektedir. Penis ereksiyon halinde iken yatakta kırılma sıklığı tıp literatüründe %25-40 arası olarak bildirilmiştir.  Bunun için cinsel ilişki sırasında ani ve ters hareketlerden kaçınılması, penis sertleşmiş haldeyken kıvrılmaması gerekmektedir. Cinsel ilişki sırasında kadının üstte olduğu durumlarda penis kırılması riski daha da artmaktadır.
Penis Kırılması Tedavisi
Tanı hastanın öyküsü ve fizik muayenesi ile konmaktadır. Bu yüzden doktora verilecek cevapların doğruluğu çok önemlidir. Penis kırılmaları oldukça olağan bir durum olmasına rağmen vakalar utandıklarından hastaneye gitmediklerinden sayıları bilinmiyor. Penis kırılması şikayeti ile hastahaneye giden insanların öykülerinden gerçek sebep öğrenilememektedir.  Hastaların verdiği bilgiler utandıkları için çoğunlukla  yanlış bilgilerdir. Bahanelerin çoğu yataktan düştüm, arkadaş tekme attı v.b. şikayetler. Oysa doğru bilgi vermek penis sağlığı için çok önem arz etmektedir. Muayenede kırılma olan tarafta kan birikmesi ve peniste karşı tarafa doğru eğilme, şişiklik, morarma saptanıyor.  İki veya üç silindirik cisimli kırılmalarda ise idrar yolu kanaması ve yumurtalıklarda kan birikmesi görülebiliyor. Çok küçük olan kırıklar Kavernozografi adı verilen özel görüntüleme yöntemleri ile saptanabiliyor. Penis kırılması daha önceleri penise bandaj uygulanması, lokal soğuk pansuman tatbiki ve şişlik giderici ilaçlar verilerek tedavi edilmeye çalışılıyordu. Şimdi ise tanı konur konmaz cerrahi müdahele ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Ameliyatta penis cildi sünnet hattından çepeçevre açılarak geriye doğru çekiliyor ve etrafına birikmiş olan kan boşaltılıyor. Böylelikle yırtık kısım bulunarak dikiş ile tamir ediliyor.
Penis kırılması hayati önem taşıyan bir durumdur ve vakaların muhakkak doktora görünmesinde fayda vardır. Küçük bir kırıklık bile ileride şiddetli ağrılara sebebiyet verebilir.

.