Navigation : Home / , / Article : Vajinismus Tedavisi

Vajinismus Tedavisi

Vajinismus, cinsel birleşme denendiğinde vajina etrafındaki kasların istemsiz kasılmasıdır. Kadının kendini bilinçli bir şekilde kasması söz konusu değildir. Kasılmalara ek olarak yoğun endişe ve korku da görülebilmektedir. Özellikle ülkemizde vajinismus olgularına sıklıkla rastlanır. Vajinismusun arkasında yatan faktörler arasında, cinsel birleşmeye dair korkular, yanlış bilgiler, kulaktan kulağa aktarılan abartılı hikayeler, tabular, kızlık zarına verilen aşırı önem ve psikolojik sebeplerden söz edebiliriz.

Cinselliğin yasak, ayıp, olarak görülmesi ve bu konuda erken yaşlardan itibaren doğru bilgilerin aktarılmaması cinsel birleşmeye dair bir korku zemini hazırlayabilmektedir. Tüm hayatı boyunca cinsel içerikli eylemlerden kaçınması beklenen bir kadının ilk gecesinde çok rahat olmasını beklemek de kendi içinde çelişkili bir durum olmaktadır.
Vajinismus Tedavisi Yöntemleri ve Aşamaları
   Vajinismus tedavisi bilimsel yöntemler ile %90'ın üzerinde başarı şansı elde edilebilmektedir. Tedavinin içeriğinde cinsel bilgilendirme ve yanlış inanışların düzeltilmesi çok önemli bir yer tutar. Bunun yanı sıra vajinal kasılmalar ile hastanın baş edebilmesi için aşamalı bir şekilde plan yapılır ve haftalık ev ödevleri ve takiplerle kişide psikolojik olarak var olan korku, kaygı ve kasılmaların üzerine yavaş yavaş gitmesi sağlanır. Burada şunu vurgulamak gerekir ki, vajinismus psikolojik bir cinsel işlev bozukluğudur ve bu konuda uzmanlaşmış psikolog yada psikiyatrist tarafından psikolojik yöntemler ile tedavi edilebilir. Vajinismus tedavisi sırasında seanslara çiftlerin birlikte gelmesi, sorunu birlikte sahiplenmeleri açısından önemlidir. Bu süreçte partner desteği olan kadınların tedavileri çok daha başarılı olmaktadır. Vajinismus tedavisi süresince eş hem motivasyon sağlar, hem de tedavinin ilerleyen basamaklarındaki ödevlerde katılım gösterir.
   İyi bir cinsel terapist Vajinismus tedavisi yürütürken ,çiftin cinsel hayatının diğer bölümleri hakkında da bilgi toplar ve çiftin doyumlu bir cinsellik yaşamasının önünde başka engeller de varsa o alanda da yardımcı olur. Vajinismus tedavisi yanı sıra çiftin haz aldığı ,kaygı ve korkulardan uzakta, açık bir iletişim içinde olduğu bir cinsel yaşam sürmesi sağlanır.

0 Responses to " Vajinismus Tedavisi "

Leave a Reply

.